dinsdag 8 oktober 2019

For one night only

Wachten, ik zit te wachten. Op de uroloog die mij vanmiddag gaat bellen. Spotify op de achtergrond. Nick Cave. Wordt je toch op zijn minst een beetje terneergeslagen van. Is niet de bedoeling want we zijn al drie jaar genezen. Althans, gemeten met de oude maatstaven. Staven die meten met tienden. De nieuwe meten met duizendsten. Het positief/negatief snijvlak blijkt toch positief te zijn. Voorheen niet meetbaar is opeens 0,03 en via 0,05 naar 0,077.
Niet direct verontrustend, maar tijd om het te volgen. Uroloog en radioloog zijn het niet eens. Wachten, of direct bestralen. Wachten tot er iets zichtbaar is op een PSMA CT-Pet-scan. Voor een gerichte aanpak. Maar de uroloog en ik zijn het wel eens. Wat er niet hoort moet snel weg. Daar gaat hij mij straks over bellen.

Opeens wordt Workum-Amsterdam een issue. Workum-Leeuwarden is korter. Maar is urologie daar op orde. Dat is dus punt van aandacht de komende week.

De laatste weken is die prostaatkanker weer overschaduwend hier. Realiteit. Het laat ons niet los. Ons, want Ans heeft het met mij. Zij struint ook voor mij de fora af. Maar ook op een leuke manier zijn wij hier mee bezig. Na het artikel in VROUW in november 2017 wordt ik af en toe benaderd  om ergens aan mee te werken. Zo zit er nog een interview aan te komen voor de 'online keuzehulp' van de Prostaat Kanker Stichting. Ik ben blij dat ik daar aan mee kan werken. De laatste jaren veel aan de plasbak gestaan met mannen die dan opeens met mij over hun gezeik beginnen. Goed dat ze het doen, maar maak het niet geheim. Trek het niet in de taboesfeer. Soms is het te laat. Vaak is het op tijd.

Dat is dan precies waar ik ook over gebeld werd. Talpa, Net 5, gaat een programma maken. Bekendheid geven aan de prostaat- en teelbalkanker. Het verbaast niemand, ik werk mee. Ans ook.
We hebben een voorgesprek en zijn openhartig. Samen met 2 andere mannen zitten we in een programma met 8 bekende Nederlanders. Bekend met een kleine b. Want dat zegt mij weinig. Ze gaan wel bloot, for one night only! Dat is best stoer, kwetsbaar opstellen is stoer! Een paar weken geleden hebben we de mannen ontmoet. Ja, het stond er in 1 keer op. Bijzonder, opeens geconfronteerd met o.a. Viggo Waas en Peter Faber en 6 anderen. Er kwam een vraaggesprek op gang. Leed en humor van lotgenoten. Dat loog er niet om. Ik ben benieuwd hoe dat in het programma tot uiting komt. Maandag is de opname van de liveshow en zijn we er bij. 14 november is de uitzending. Ik zeg nu al KIJKEN!

Wachten, ik wacht nog. Rond 4 uur. Het spookt door mijn hoofd dat we naar Friesland zijn verhuisd. Weg van onze beschermde omgeving, vrienden en familie. De kinderen. Het is hier goed, maar nu zou je zo graag even bij iemand binnenstormen, je verhaal kwijt kunnen en een glas heffen. Met onze nieuwe vrienden hier zijn we nog niet zo ver. Een paar weten het en de eerste knuffels zijn er hoor. Kan er ook relativerend over lullen met 2 Friezen. Maar wat als ik Ans hier alleen achter laat? Ik laat die gedachte snel los. Dit is niet goed. Tom Waits zingt op dit moment 'we gotta hold on!' Echt. En dat doen we hoor.

Workum is goed, de mensen zijn goed en hebben oprechte belangstelling. Ons kunsthuis staat open en ik heb soms veel verrassende ontmoetingen en mooie gesprekken. De mensen reageren erg leuk op de kunst. En de bakkies koffie op onze bankjes werken aanstekelijk. Het leven is hier aangenaam. Ans is aan het volleyballen. Ik doe weer wat concertfotografie en we ontmoeten mensen bij het filmtheater, het eten op straat, de streekmarkten en ja, waar niet eigenlijk.

Deze maand komt mijn eerste vroegpensioen. Ik wil mij zo lang mogelijk pensionado noemen. Mijn motto is toch 'Doe het gewoon!'

12 opmerkingen:

 1. Nope is een anagram van open. Je doet wat meer mannen zouden moeten doen. Alleen al daarom Henk gun ik jou en Ans het lange pensionado gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi verhaal Henk, maar ook behoorlijk spannend.....
  die twijfel. Sterkte voor jullie beiden en ik denk
  aan jullie.
  Gr. Niek Cupido

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet dat ik niets hoeft te zeggen.......🤗

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sterkte voor jullie Henk in weer onzekere tijd. Je verhaal met veel intresse gelezen, maar wel erg lastig voor jullie om weer met die onzekerheid te moeten leven. Houd je haaks����

  Groet uit Kortenhoef Ben Raven

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg veel sterkte Henk. Het lijkt mij erg zwaar voor jullie maar jullie slaan je er zeker doorheen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 😘 sterkte en ik ga zeker kijken de 14e november!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 17 oktober bespreking met de radioloog over het verdere traject.

  BeantwoordenVerwijderen