dinsdag 15 oktober 2019

Knutselen

De dokter van de Beukenhof belt. Ik zet de auto aan de kant. Die ene nier van uw moeder. Dat gaat niet goed. We kijken het aan, maar het kan ook zomaar ...

We zijn net onderweg naar Theater Amsterdam. Smalle dijkweg langs Cornwerd. Richting de Afsluitdijk. Vanavond de voorstelling van For one night only, he-le-maal naakt! Wij zijn met de lotgenoten op de voorste rijen gepositioneerd. Al snel ben ik onderdeel van het klapvee. Een ijverige spreekstalmeester warmt het publiek op. Opvallend veel jonge mensen. Opvallend veel jonge vrouwen. Die komen allemaal voor de bloemkooltjes. Die slappe lulletjes die net boven het balzakje bungelen. Hij belooft spektakel. Maar mocht het tegenvallen dan nu maar vast de beelden van gillende meiden en uitbundig meeklappend publiek. Gek, ik doe mee. Maar ja, Ans en ik zitten ook in de documentaire. Misschien kom ik in beeld en dan wil ik geen spelbreker zijn. Vroeger zou ik extra sacherijnig kijken. Veel rebelser werd het niet trouwens.

Linda de Mol komt vertellen waar het allemaal om draait. Bekendheid geven aan het vroegtijdig herkennen van teelbal- en prostaatkanker. 8 mannen gaan een dans instuderen en ..... FULL MONTY!
Ans en ik hebben die 8 mannen al ontmoet. Op mijn netvlies staat nog wat er is gezegd en gefilmd een paar weken geleden. Hoeveel blijft daar van overeind in de documentaire? Veel, en toch net niet genoeg!

De documentaire is zorgvuldig gemaakt, met een dikke lach en een kleine traan. Zien hoe de act tot stand komt, hoe er een team ontstaat van mannen die kwetsbaar worden, hoe er door choreograaf Kenzo gewerkt wordt aan het passeren van grenzen, echt geweldig. Het terughoren wat de strippers vonden van onze verhalen heeft wel impact. Matthieu en Baris, lotgenoten, hebben echt wel iets te vertellen. Ans en ik ook. Hoe je er uit komt, uit zo'n operatie.

75 minuten terugbrengen naar 7 minuten essentiële informatie. Dan sneuvelen er zinssnedes. Ik weet nog wel wat ik zei toen er naar werd gevraagd. En na de operatie? In de documentaire hoor je me zeggen SLAPPE LUL. Dat knalt er wel in. Nee, dat blijft hangen! Maar ik heb toch ook gezegd dat we er nog vrolijk op los knutselen?

De documentaire krijgt de zaal van tijd tot tijd doodstil. Maar meer nog wordt er gelachen. Bulderend soms. Het is ook geweldig om de belevenissen te volgen van Simon en Kenzo, Jan, Thijs, Vigo, Jasper, Peter en vooral Sander. Soms hilarisch! De apotheose nadert en op de dreunen van Joe Cocker's "You can leave your hat on" komen de mannen op om de grote finale te dansen. Hier is een half jaar voor geoefend en getraind. In 4 minuut 15 komt alles er uit, echt alles! En springen ze elkaar piemelnaakt op de schouders. Het applaus en gejoel was echt. En harder dan de fake-opnames vooraf.

Einde show, einde voorstelling. Als gasten mogen we als eerste de zaal verlaten, we lopen de trappen op, langs het publiek. Ik voel me aangestaard. Mannen, maar vooral vrouwen herkennen me uit de docu. Dat is die vent met zijn slappe lul. Haha, ze moesten eens weten. Die hebben mijn eerdere blogs niet gelezen. We drinken nog wat na. Ik tref de mensen van Blue Ribbon en de Prostaatkankerstichting. We heffen het glas. Op het zaakje, de goede zaak.

We worden nog gevraagd om naar de crew en de strippers te komen. Met 6 van de 8 hebben we nog een fijne conversatie en wordt stilgestaan bij de dingen die we toen vertelden. Best bijzonder om van bekende Nederlanders hun echte gedachten te horen. Omarmingen met mannen die je kent uit Soldaat van Oranje of van All Stars, Radio 538 en The Voice.  En dat ze mij blijven volgen.

We rijden terug naar Friesland, tevreden. Even een avond waarop je alles vergeet. Bij thuiskomt toch nog even een mailtje naar de producent. Of dat verhaal van dat knutselen er nog bij kan. Van belang voor de man die zijn zaakje wil laten checken. Want dat van die slappe lul is niet helemaal waar. Hij doet het best nog wel. Met een beetje vakkundige hulp en soms een pilletje, maar altijd nog sensationeel. Met hoogtepunt. En niet 'for one night only!'

En kijken hé, 14 november. Net5.

6 opmerkingen: